Кремове против акне – как работят

Някои тийнейджъри имат доста сериозни проблеми с акнето и се лутат сред хиляди продукти, които твърдят, че го премахват за няколно дни. Ние ще се опитаме да обясним кои продукти наистина работят и кои не.

кремове за акне

Налични са много продукти без рецепта (OTC) за лечение на леки до тежки форми на акне. Те включват почистващи лосиони, гелове, пени и тоалети, продукти, които се нанасят на кожата или се пият, като добавка. Как да разберете кой е най-подходящият за вас?

Преди да решите, ние ще разкажем за най-добрите продукти за акне и как точно действат. След това вие може да изберете точно кой от тези продукти да ползвате и как да се преборите с акнето.

Има направени редица изследвания за продукти за акне и те казват, че част от продуктите могат да предизвикат сериозна реакция, включително стягане в гърлото и подуване на лицето, устните или езика. Този тип реакции са доста редки, така че не го бъркайте със зачервяването, дразненето или сърбежа, които могат да се появят, когато сте прилагали такива продукти.

Активни съставки в продукти от акне

Продуктите за акне действат по различни начини, в зависимост от техните активни съставки. Някои продукти без рецепта действат, като убиват бактериите, които причиняват възпаление на акне. Други премахват излишната мазнина по кожата или ускоряват растежа на нови кожни клетки и премахването на мъртвите кожни клетки. Някои продукти за акне правят комбинация от тези неща.

Избор на ефективен продукт срещу акне

Продуктът за акне, който е най-подходящ за вас, зависи от много фактори, включително от типа на кожата ви, вида и тежестта на вашето акне и вашите предпочитания за грижа за кожата. Ето някои общи насоки за избора и използването на продукти от акне:

  • Започнете с бензоил пероксид. Ако не сте сигурни кой продукт от акне да купите, започнете с такъв, който съдържа бензоил пероксид. Той е ефективен и се понася добре от повечето хора. Дайте го няколко дни преди да очаквате да видите резултати. Проверете етикетите на продукта за вида и количеството на активната му съставка.

    Продуктите от акне са само една стъпка в рутинната ви грижа за кожата. Когато използвате продукти от акне:

    • Измивайте проблемните зони два пъти дневно. Използвайте нежно почистващо средство без сапун и не прекалявайте. Прекомерното измиване и почистване може да влоши акнето. Скрабите, които се разтварят по време на измиване, са най-малко абразивни. Скрабите със смлени плодове и алуминиев оксид са по-абразивни.
    • Опитайте с почистващи кърпи или тоалети. Това са нежни алтернативи на почистващи и миещи. Платове с отворено тъкане са добри за суха, чувствителна кожа. Платната с по-строго тъкане са по-добри за премахване на мъртвите кожни клетки.
    • Помислете за лепило за почистване на порите. Тези продукти (Biore Deep Cleansing Pore Strips, други) са предназначени за премахване на мръсотия, масло и запушалки от порит.

Съвети за грижа за кожата при използване на продукти от акне

С толкова много кремове за акне, как да разберете кой да изберете ?

Цената може да бъде голям фактор, особено като някои от по-новите кремове за акне са скъпи и за някои няма добри проучвания. Най-важното, преди да закупите някой вид крем, е да посетите лекар и да проучите добре какви действия имат.

Нежеланите реакции са другият голям фактор, тъй като някои кремове за акне причиняват повече дразнене на кожата от други.