Как да се справите с диабета

Много проучвания са изследвали хранителни добавки за профилактика или лечение на диабет тип 2 или неговите усложнения (фокусът на този информационен лист).

Какво знаем за ефективността на хранителните добавки при диабет?

храмнителни добавки за диабет

 • За няколко хранителни добавки има слаби доказателства за възможна полза. Например хромът може да помогне за контрол на кръвната захар, а алфа-липоевата киселина може да бъде полезна при диабетна невропатия (нервни проблеми). За повечето добавки обаче няма доказателства в подкрепа на благоприятен ефект върху диабета или неговите усложнения.

Ако искате да научите повече за хранителните добавки за диабет, вижте тук https://zonanatura.bg/category/427/hranitelni-dobavki-za-diabet.html

Какво знаем за безопасността на хранителните добавки при диабет?

 • Някои хранителни добавки могат да имат странични ефекти, а някои от тези странични ефекти, като увреждане на бъбреците, могат да бъдат сериозни.
 • Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреждава потребителите за продукти за диабет, които изглеждат твърде добри, за да са истина, като тези, които твърдят, че са „естествено лечебно средство за диабет“ или „заместват вашето лекарство за диабет“. Тези продукти се продават незаконно. Някои са вредни сами по себе си и всички са вредни, ако хората ги използват вместо ефективно лечение на диабета.
 • Много е важно да не замествате лечението на диабет с недоказан здравен продукт или практика.

Относно диабета

 • Диабетът е заболяване, което се появява, когато кръвната захар, наричана още кръвна захар, е твърде висока. С течение на времето наличието на твърде много глюкоза в кръвта може да причини здравословни проблеми.
 • Около 9,4% от хората в Съединените щати имат диабет, но около един на всеки четирима души, които имат диабет, не го знаят.
 • Въпреки че диабетът не може да се лекува, хората с диабет могат да предприемат стъпки за управление на състоянието си и да останат здрави. Приемът на инсулин или други лекарства за диабет често е част от лечението на диабет, заедно с избора на здравословна храна и физическата активност.

Хранене и физическа активност за хора с диабет

Храненето и физическата активност са важни части от здравословния начин на живот за хората с диабет. Храненето с здравословна храна и физическата активност могат да ви помогнат

 • Поддържайте нивото на кръвната си глюкоза, кръвното налягане и холестерола в целевите диапазони
 • Отслабнете или останете със здравословно тегло
 • Предотвратяване или забавяне на проблеми с диабета
 • Чувствайте се добре и имайте повече енергия.

Въпреки че хората с диабет тип 1 ще се нуждаят от инсулин, може също да им бъдат предписани лекарства, ако имат някаква оставаща функция на панкреаса. Лекарството може да насърчи производството на инсулин в организма.

На хората с диабет тип 2 се предписват лекарства, когато не могат да контролират кръвната си захар чрез диета и упражнения. Често хората с диабет тип 2 използват повече от едно лекарство, за да контролират състоянието си.

Въпреки това, лекарствата обикновено не се препоръчват за бременни с гестационен диабет.

Упражнението помага на мускулите да изгарят глюкозата и намалява инсулиновата резистентност. Когато тренирате, мускулите ви изгарят повече глюкоза, премахвайки я от кръвния поток и спомагайки за намаляване на нивата на кръвната захар. 

Например, проучване от 2017 г., публикувано в Biomedical Research, проследява 120 затлъстели тийнейджъри, които правят два часа аеробни упражнения два пъти на ден в продължение на шест дни в седмицата. След пет седмици средната им кръвна захар на гладно е намалена с 0,84 наномола на литър (nmol / L) за мъже и 1,04 nmol / L за жени. Изследователите описаха това като „изключително значителна разлика“.

Центърът за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) препоръчва на хората с диабет да получават нормално препоръчителното количество упражнения: 150 минути упражнения всяка седмица, включително два дни силови тренировки, които включват основните мускулни групи. Американската диабетна асоциация препоръчва да започнете с малки промени , като ходене ежедневно.  

Всяко упражнение ще помогне, но някои може да са особено полезни. Например, проучване от 2019 г., публикувано в Diabetologia, установи, че следобедните упражнения намаляват кръвната захар повече от сутрешните упражнения.